Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022 la Chișinău
- vizualizări: 493
Tradițional, în ultima zi de vineri a lunii septembrie curent, de rând cu majoritatea statelor europene, în Republica Moldova s-a desfășurat Noaptea Cercetătorilor Europeni.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost reprezentată la acest eveniment de cercetători din cadrul: Laboratorului de inginerie tisulară şi culturi celulare, Laboratorului de gastroenterologie, Laboratorului de hepatochirurgie, Catedrei de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”, Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”, Disciplinei de geriatrie și medicină a muncii și Centrului Științifico-Practic în domeniul Plantelor Medicinale.
Cercetătorii și inventatorii și-au prezentat inovațiile cu ajutorul materialelor demonstrative: microscoape, dispozitive electronice, materiale video, postere ș.a. Atenția publicului, în special a copiilor, a fost captată de demonstrarea, dar și posibilitatea de a folosi personal mostrele pentru igienizarea cavității bucale.
Ulterior, cercetătorii științifici au ținut mai multe lecții publice la diverse teme: fabricarea firelor din material biologic pentru terapia de inoculare; aplicații ale colagenului extras din placentă și cordon ombilical în ingineria tisulară; funcțiile ficatului și profilaxia afecțiunilor hepatice; cele mai noi tehnici ale terapiei cu ozon; biofilmul dentar microbian: pericole pentru sănătate și oportunități de control; metodă de studiu a preparatelor microscopice prin intermediul aplicației „MedNotes” ș.a.
Noaptea Cercetătorilor Europeni este un proiect inițiat de Comisia de Cercetare a Uniunii Europene în anul 2005, ce se desfășoară în aceeași zi în toate țările membre și afiliate, cu scopul de a promova știinta în rândurile publicului larg. Celebrarea științei și cercetării este sprijinită prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie și își propune să demonstreze ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
În anul curent, evenimentul a fost organizat în peste 400 de orașe europene din 25 de țări. În țara noastră, evenimentul s-a desfășurat la Chișinău, în Parcul Universității Tehnice din Moldova, și în scuarul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii