Experţi ULB - impresii şi aprecieri despre USMF “Nicolae Testemiţanu”
- vizualizări: 82
Reprezentanţii Universităţii Libere din Bruxelles (ULB), Yvon Englert şi Elie Cogan şi-au încheiat vizita de lucru la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. Cu această ocazie, profesorii şi-au prezentat, într-o şedinţă de bilanţ, impresiile şi rezultatele interviurilor cu rezidenţii candidați la bursele FOSFOM 2014-2015.
“În această perioadă de şedere scurtă în Republica Moldova am reuşit să realizăm mai multe activităţi, dintre care, cea mai importantă, a fost selectarea preliminară a candidaţilor pentru bursele FOSFOM”, a spus Yvon Englert. El a mulţumit echipei universitare pentru calitatea pregătirii rezidenţilor la acest program. De fiecare dată ei demonstrează competenţe excelente, a declarat Yvon Englert. Expertul şi-a exprimat mândria pentru faptul că unii bursieri din Republica Moldova reuşesc să se manifeste foarte bine în aceste stagii.
Profesorul Elie Cogan a prezentat succint informaţia despre proiectul FOSFOM, care în anul curent aniversează 10 ani de la lansare. A prezentat filosofia ULB, care prevede ca învăţământul şi cercetarea să se bazeze pe examenul liber. El a menţionat că, în aceste condiţii, rezidenţii aflaţi în stagiu, “riscă” să revină în ţară cu altă viziune şi atitudine asupra lucrurilor. Tot aici, profesorul Cogan a prezentat şi universităţile partenere în acest proiect, reţeaua de spitale ale ULB şi condiţiile de studii şi cercetare.
Referindu-se la preselecţia curentă a candidaţilor USMF “Nicolae Testemiţanu”, Cogan a menţionat că iniţial au fost intervievate 17 persoane, dintre care au fost selectate, preliminar, doar o parte. În continuare, candidaturile vor fi recomandate unui juriu multidisciplinar din Belgia, acesta fiind cea din urmă instanţă, care va decide cui să acorde bursele respective. Un criteriu important în selectarea candidaţilor a fost nivelul lor de cunoaştere a limbii franceze, aceasta fiind limba de comunicare în Belgia.
Din anul 2007, de când Universitatea a aderat la proiectul FOSFOM, 25 de rezidenți ai USMF “Nicolae Testemiţanu” au beneficiat de 38 de burse în domeniile: anesteziologie, medicină internă, chirurgie, obstetrică şi ginecologie, neurologie, radioterapie etc. De lungul acestor ani, bursierii USMF “Nicolae Testemiţanu” au reuşit, prin competenţele lor, să se plaseze “foarte bine ca medie” printre celelalte universităţi partenere în acest proiect, a precizat Elie Cogan.
Olga Cerneţchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, a reiterat aprecierile deosebite faţă de proiectul FOSFOM şi pentru specificul programelor de studii ale ULB, în urma cărora stagiarii se întorc foarte bine pregătiţi în ţară. Prorectorul a spus că profesorii belgieni Yvon Englert şi Elie Cogan sunt, de fapt, nişte prieteni fideli ai Universităţii noastre și şi-a exprimat dorinţa privind viabilitatea FOSFOM în Republica Moldova.
[nggallery id=64]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii