Cele mai noi metode de contracepție discutate în cadrul unei conferințe științifice
- 128 vues
Cele mai noi și mai utilizate metode de contracepție au fost prezentate în cadrul unei conferințe științifice organizată de Catedra de obstetrică și ginecologie FECMF a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. La manifestarea științifică, desfășurată în data de 17 februarie curent, au participat cadre profesoral-didactice și rezidenți de la cele două catedre de profil ale Universității noastre. Specialiștii au fost informați despre lacunele în comunicarea medic-pacient, care pot avea un impact nedorit în ceea ce privește planificarea familială.
Prorectorul Olga Cernețchi, șef catedră Obstetrică și ginecologie FECMF, a vorbit despre sănătatea reproductivă și contracepție, făcând o comparație între Republica Moldova și alte țări. Totodată, expertul a descris metodele tradiționale și cele netradiționale de contracepție, în special aspecte privind eficacitatea acestora, disponibilitatea pe piața farmaceutică și accesibilitatea pentru diferite categorii de femei. Venind cu anumite recomandări pentru tinerii specialiști prezenți la conferință, profesorul universitar Olga Cernețchi a subliniat că un aspect foarte important în activitatea medicilor ginecologi este consilierea femeii. „Pentru a recomanda metoda cea mai eficientă de contracepție trebuie să stabilim foarte bine anamneza somatică sau patologia extra-genitală pentru că aceasta are foarte multe interferențe cu contracepția și preparatele hormonale, care sunt contraindicate în anumite situații”.
Se știe că consultația acordată unei femei se face după formula SINAIA: salutul, obținerea informației despre pacientă (anamneza), descrierea metodelor de contracepție existente, alegerea metodei, informații despre metoda aleasă și adresabilitatea ulterioară.
Alegerea potrivită a metodelor de contracepție este influențată și de micronutrienții din organism. Astfel, în lipsa acestora contraceptivele ar putea avea și efecte adverse asupra metabolismului femeii, cum ar fi creșterea în greutate, căderea părului ș.a. Din acest motiv, conferențiarul universitar Zinaida Sârbu a recomandat specialiștilor să prescrie pacientelor suplimente de vitamine necesare până la revenirea la normal a organismului, iar după aceasta să-i stabilească metoda optimă de contracepție.
Comunicarea cu pacienta joacă un rol extrem de important aici, potrivit asistentului universitar Liudmila Stavinskaia, care a prezentat auditoriului 7 pași pentru o consiliere de succes. Specialistul a îndemnat participanții să folosească anumite tactici ca să obțină încrederea pacientului, spre exemplu să le demonstreze metodele de contracepție intrauterină, să prezinte cum arată acestea și să explice beneficiile pentru organism, dar și modul de utilizare.
„Conferința de astăzi mi-a clarificat anumite neclarități pe care le aveam vizavi de metodele de contracepție și acestea, pe viitor, îmi vor fi de succes în activitate”, ne-a declarat Victor Juncu, rezident în anul II la Obstetrică și ginecologie. Tânărul a subliniat că, în relația cu pacientul, medicul trebuie să fie exhaustiv, să aibă rolul doar de consultant și să ofere anumite sfaturi, iar decizia finală să aparțină pacientului.
În prezent, contracepția este un lucru foarte important pentru planificarea familială. Potrivit specialiștilor, cele mai eficiente metode de contracepție sunt implantele, DIU (dispozitiv intrauterin), sterilizarea feminină și vasectomia, iar printre cele mai puțin eficiente se numără actul întrerupt și spermicidele. În accepția medicilor un contraceptiv ideal trebuie să fie accesibil, ieftin și să aibă siguranța protecției cât mai apropiată de 100%.
La finalul conferinței participanții au primit câte o mostră de dispozitiv intrauterin și materiale informative despre noile metode de contracepție.
[nggallery id=328]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii